Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Βράσιμο κυψελών σε λινέλαιο.

Μετά το στοκάρισμα των κυψελών ακολουθεί το βράσιμό τους σε λινέλαιο αν θέλουμε οι κυψέλες μας να συντηρηθούν για αρκετά χρόνια χωρίς να φθείρονται από την εσωτερική υγρασία του μελισσιού αλλά και την εξωτερική της ατμόσφαιρας. Έχω αναφερθεί και παλιότερα στο βράσιμο των κυψελών σε λινέλαιο και πως το εφαρμόζω χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο το λινέλαιο ΙΛΟΖΑ, λίγο ακριβό αλλά το καλύτερο λάδι για την συντήρηση του ξύλου και προπαντός αβλαβές για τις μέλισσες και το μέλι. Ζεσταίνοντας λοιπόν το λάδι στους 120C βουτάω τις κυψέλες για επτά λεπτά, και κατόπιν τις αφήνω για τουλάχιστον είκοσι ημέρες σε στεγανό και αεριζόμενο χώρο για να στεγνώσουν καλά και στη συνέχεια προχωρώ στην βαφή τους. Η διαφορά στις κυψέλες πριν και μετά τον βρασμό τους στο λινέλαιο είναι εμφανείς. Το ξύλο πραγματικά αφρίζει καθώς το λάδι εισχωρεί στο εσωτερικό του αλλά και η διαστολή των όποιων μικρών ρωγμών στο ξύλο στους 120C δίνει την δυνατότητα στο λάδι να εισχωρήσει και στα πιο δύσκολα σημεία του. Το ξύλο πραγματικά αλλάζει εντελώς, καθώς το καυτό λάδι εισχωρεί βαθιά μέσα του δίνοντάς του μεγάλη διάρκεια ζωής. Θα μείνουν εδώ να στεγνώσουν για τουλάχιστον είκοσι μέρες και μετά θα βαφτούν.

9 σχόλια:

Corfu bee είπε...

Πολύ καλό Σπύρο και η περιγραφή τέλεια ...

Anestis Ketsetzidis είπε...

Σπύρο
καλή δουλειά,σωστή περιγραφή.
Εύγε.

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ είπε...

Σπύρο άριστη εργασία και αποτελεσματική!

markos aliprantis είπε...

Μπράβο Σπύρο καλή δουλιά.Έτσι διατηρούντε οι κυψέλες για πολλά πολλά χρόνια

Mesologgi bee είπε...

Μπράβο Σπυράκο πολύ καλή και σχολαστική δουλεία. Σου εύχομε να τις γεμίσεις μέλια και παραγωγικά μελισσάκια

evangelos naxios είπε...

Μπραβο πολυ ωραια δουλεια!

melissomantri είπε...

Σπύρο πολύ καλή δουλειά.Σίγουρα η διαδικασία αυτή δίνει την καλύτερη προστασία στο ξύλο.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Σπύρο
μόλις διάβασα για σεισμό 5,2 ρίχτερ.
Μακάρι να είναι μόνο το κούνημα.

Ανώνυμος είπε...

The information were very helpful for me, I've bookmarked this post, Please share more information about this
Thanks