Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Λυγαριά και Γαλαζούλα



Οι εβδομαδιαίες καλές βροχές στην περιοχή μου κάνουν τον Ιούνιο αλλά όπως πάει και τον Ιούλιο κάθε άλλο παρά καλοκαιρινούς μήνες να θυμίζουν. Έρχομαι λοιπόν να θυμηθώ τα λόγια ενός φίλου μελισσοκόμου που μου είπε τις προάλλες « άστω να βρέχει, βρέχει μέλι ». Και έχει δίκιο αφού τώρα αρχίζουν την άνθισή τους οι λυγαριές, που βροχές θέλουν για να μην δημιουργούν πρόβλημα στις μέλισσες , με τις οποίες είναι γεμάτος ο εύηνος και όλα τα ρυάκια που πέφτουν σε αυτόν. Οι μέλισσες συλλέγουν μεγάλες ποσότητες γύρης αλλά και μέλι από την λυγαριά πράγμα σημαντικό αυτή την εποχή για την διατήρηση των γόνων. Οι πολύ καλές βροχές έθρεψαν αρκετά την γαλαζούλα η οποία δίνει αρκετό λεπτοκρύσταλλο αρωματικό μέλι αν ευνοηθεί όπως φέτος και η οποία απαντάτε στην περιοχή μου σε αφθονία.

4 σχόλια:

Anestis Ketsetzidis είπε...

Σπύρο ποιό είναι λυγαριά?
Καλά μέλια να έχεις.
Γιατί δε βγάζεις την λεκτική επαλήθευση?Σε τι οφελεί?

Σπύρος Σφήκας είπε...

Ανέστη η λυγαριά είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος ή και μικρό δένδρο μέχρι 3μ που αυτοφύεται σε υγρά μέρη και στις κοίτες ποταμών και ρυακιών. Τα άνθη του είναι κυανίζοντα ή ρόδινα και δίνει νέκταρ και γύρη αλλά σε χρονιές ξηρασίας είναι καταστροφική για τις συλλέκτριες μέλισσες. Το νέκταρ είναι πολύ παχύρρευστο και η γύρη κολλάει στις κεραίες και τα μάτια τους , σε βαθμό που να μην μπορούν να απαλλαγούν από αυτή και αχρηστεύονται. Τώρα για την λεκτική επαλήθευση νομίζω ότι αν μπείς στον λογαριασμό σου πρώτα δεν θα σου την ζητήσει. Εύχομαι καλά μέλια και σε σένα!!!

pispirigos21 είπε...

σπυρο θα ηθελα μια τηλ επαφη εαν ειναι δυνατο.Το τηλ μου ειναι 6944777198.Ευχαριστω

Ανώνυμος είπε...

σπυρο καληπερα.τα αγκαθακια με το αστεοροειδες σχημα εμεις εδω στα καλαβρυτα το λεμε "αφαλαριδα".ανθιζει ιουλιο με αυγουστο δινει πολυ ωραιο αρωματικο μελι και βοηθα πολυ μετα τον ελατο.