Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Σχάρα κινητής βάσης (No1)


Η σύγχρονη μελισσοκομία απαιτεί κυψέλες με κινητές βάσεις με όλα τα πλεονεκτήματα που τις συνοδεύουν όπως γρήγορος καθαρισμός του πυθμένα της κυψέλης , γρήγορη και ξεκούραστη αναστροφή πατωμάτων την άνοιξη για την ανάπτυξη του μελισσιού , απομάκρυνση εξολοκλήρου των μαύρων κηρηθρών από τον εμβρυοθάλαμο με την αναστροφή , δυνατότητα καλύτερης συντήρησης του εξοπλισμού , γρήγορη συνένωση (μέθοδος Μπαμπίλη) και άλλα πολλά.
Όταν αποφάσισα λοιπόν να αγοράσω κινητές βάσεις βρέθηκα αντιμέτωπος με πολλά σχέδια , κατέληξα δε στην βαθιά κινητή βάση που έφτιαχναν μερικοί κατασκευαστές κυψελών και συγκεκριμένα στον κύριο Αλεξανδρή από τον οποίο και απαρτίζετε όλος ο εξοπλισμός μου. Η συγκεκριμένη βάση έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να δένει με το σώμα με μικρό συνδετήρα Σωτηρόπουλου πίσω και με έλασμα μπροστά χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στην πόρτα. Η είσοδος της κυψέλης είναι έτσι πολύ μεγάλη και εξυπηρετεί ένα τριώροφο ή τετραώροφο μελίσσι την άνοιξη που γίνετε το μεγάλο πανηγύρι. Μπορεί να δεχτεί εσωτερικά μόνιμη σήτα για την προστασία από σερσέγκια , αχερόντειες ποντίκια κτλ καθώς επίσης παρέχει με τον πλεονάζοντα χώρο που διαθέτει καλύτερο αερισμό των μελισσών σε ενδεχόμενη μεταφορά αλλά και στην φάση αποτροπής της σμηνουργίας.
Έχει όμως και ένα μειονέκτημα που το αντιμετώπισα την άνοιξη που γίνετε το μεγάλο πανηγύρι ,οι μέλισσες χτίζουν κάτω από τα τελάρα μεγάλες κηφηνοκηρήθρες που πρέπει να κόβω κατά την αναστροφή πατωμάτων με ότι αυτό συνεπάγετε …
Δοκιμάζοντας πολλά πράγματα και μετρώντας τις αποστάσεις με το παχύμετρο να είναι αυτές που θέλει η μέλισσα κατέληξα στην κατασκευή μίας σχάρας από πυχάκια διαστάσεων 1,7Χ1,7 cm με ενδιάμεσο κενό 1cm και η οποία δεν είναι καρφωμένη στην βάση όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Με την τοποθέτηση της σχάρας το πρόβλημα λύθηκε και προχωράμε για άλλες κατασκευές!!!

4 σχόλια:

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Φίλε Σπύρο, φαίνεται ωραία η κατασκευή σου αλλά βάλε μας πιό πολλές φωτογραφίες να φανεί καλύτερά. Χαιρετισμούς στην Ναυπακτο .

Anestis Ketsetzidis είπε...

Σπύρο με κάλυψε ο κώστας ελευθεριου.

beelovers είπε...

αυτο το πρόβλημα το είχα και εγώ με τους πάτους του αλεξανδρή. εντόπισα βέβαια και ένα άλλο. έχουν πολύ βάρος. εγώ έκανα μόνος μου εδω και δύο χρόνια και όλα είναι οκ . θα βάλω φώτο.

melisettas είπε...

ΡΣΠΥΡΟ ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΟΛΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΚΕΡΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΑΡΑ Η ΠΑΝΤΕΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΧΑΡΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΝΟΝ ΤΗΝ ΣΧΑΡΑ